Studencki obiad? Musi być tanio i szybko

Chcesz zacząć się zdrowo odżywiać, ale argumentem przeciwko są wysokie koszty zdrowej diety oraz brak czasu na przygotowanie posiłków? Ten wpis powstał specjalnie dla ciebie 😉 Sama studiuję dziennie oraz pracuję na cały etat, jednocześnie udaje mi się zdrowo odżywiać. Przygotowałam dziś dla Was kilka propozycji na wiosenny, tani i szybki w przygotowaniu obiad.

Idealną propozycją na letni obiad jest wykorzystanie sezonowych warzyw. Jest to idealny moment na wykorzystanie szparagów w swoim jadłospisie, gdyż aktualnie są one najtańsze w skali całego roku. Do szparagów idealnie sprawdzi się jajko smażone na odrobinie tłuszczu i mix sałat z dresslingiem z jogurtu 0%.

Mówiąc o wykorzystywaniu warzyw sezonowych nie możemy zapomnieć o kalafiorze, który aktualnie jest najsmaczniejszy i najsłodszy. Jeśli pilnujecie kalorii postawcie na ugotowanie go w osolonej wodzie i podajcie z młodymi ziemniaczkami. Jeśli jednak kcal nie są dla was aż tak ważne, przygotujcie do kalafiora zasmażkę z masła i bułki tartej. Nada to chrupkości i podkreśli wyrazistość smaku. W gorące dni do obiadu idealnie sprawdzi się zimna maślanka.

Jeśli tak jak ja jesteście fanami makaronów, to ten obiad przypadnie ci do gustu. Potrzebujesz jedynie dowolnego makaronu pełnoziarnistego, świeżego szpinaku, pomidora, czosnku, cebuli i fileta z kurczaka. Zacznijcie od usmażenia mięsa, następnie dodajcie szpinak i pozostałe warzywa, dajcie chwilę składnikom na podduszenie się. Dla smaku gotowe danie możecie posypać serkiem feta, który nada słoności.

Przyszła pora na moją ulubioną opcję obiadową. Potrzebujemy jedynie placek tortilli, filet z kurczaka, sos własnej roboty przygotowany z jogurtu 0% oraz świeże warzywa. W ten sposób możemy przygotować domowe tortille i zajmie to max 20 minut, jest też fajnym zamiennikiem klasycznego wysoko kalorycznego fast fooda.

Ostatnia propozycja została stworzona dla miłośników ryb. Jeśli twój idealny obiad musi zawierać rybę, postaw na mrożony filet z mintaja. Podawaj go z ryżem lub kaszą. Do mintaja idealnie sprawdza się surówka z kiszonej kapusty, która jak już wiemy z ostatniego posta jest bogatym źródłem witaminy C.

Mam nadzieję, że chociaż jeden przepis na obiad przypadł Wam do gustu 😉

obiad

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *