Witamina C to nie tylko cytryna ;)

Witamina C to składnik, który suplementowany jest chyba najczęściej. Zamiast łykania tabletek warto jednak szukać jej naturalnych źródeł w żywności, którą spożywamy. Przygotowałam więc dla was spis produktów naturalnie bogatych w witaminę C, abyście mogli świadomie sięgać po te najprostsze rozwiązania.

Najlepszym źródłem Witaminy C są owoce i warzywa. Witamina C jest jednak bardzo wrażliwa na obróbkę termiczną, w związku z czym jeśli chcemy, aby nasz posiłek był w nią bogaty, najlepiej postawić na surową formę poniżej wymienionych składników. Dobrą metodą zachowania wysokiej dawki kwasu askorbinowego w żywności jest proces kiszenia lub mrożenia, zachęcam więc do korzystania z tych rozwiązań. Przejdźmy więc do naszego rankingu.

  1. Owoce dzikiej róży – Witamina C potrafi w nich sięgać nawet do poziomu 800mg. Syrop różany jest więc świetną opcją na dostarczenie sobie potrzebnego składnika.
  2. Papryka – często niedoceniana, jest cennym źródłem witaminy C. Na 100g produktu przypada od 125 do 200mg kwasu askorbinowego. Idealnie sprawdza się w swojej surowej postaci jako przekąska do przegryzania w trakcie dnia. Jest też świetnym dodatkiem do kanapek.
  3. Nać pietruszki – mówiąc o kanapkach, warto podkreślić możliwość dodawania natki do do swojej kanapki. Nać pietruszki jest rekordzistką jeśli chodzi o naturalną witaminę C. To aż 269mg wit. C na 100g produktu.
  4. Kiwi – uwielbiane przez wielu z nas sprawdza się świetnie jako zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminę C. W swojej surowej formie można jeść je jako główny składnik w formie przekąski. Nada się również jednak jako dodatek do deserów, np. lodów z bitą śmietaną :)
  5. Czarna porzeczka – Na 100g owoców przypada aż do 300mg wit.C. Jest to bardzo zadowalający wynik. W sezonie letnim warto sięgać po te owoce oraz pomyśleć o zamrożeniu ich, aby móc korzystać z dobrodziejstwa porzeczek również zimą.
  6. Cytryna – wielu pewnie spodziewało się tej pozycji na samym szczycie rankingu. Nic bardziej mylnego 😉 Okazuje się, że w cytrynach witamina C to tylko 40mg na 100g owoców. Porównując więc do innych pozycji, jest to wynik dość niski. Niemniej jednak warto sięgać po nią w swojej diecie, również ze względu na właściwości detoksykujące.

witamina

Tak jak widzicie możliwości jest mnóstwo, można wybierać do woli :)

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *